30è Aplec Internacional – Ostrava 30 juny / 01 juliol 2017

La Colla Xàldiga, del Grup Sardanista Maig de Barcelona, va participar al 30è Aplec Internacional, organitzat per Adifolk a la ciutat d’Ostrava (República Txeca) i que se celebrà els dies 30 de juny, 1 i 2 de juliol de 2017.

Fou l’any 2012 quan per primera vegada la colla participà en aquest esdeveniment de representació de la cultura popular catalana a una ciutat europea realitzant una sardana aèria i d’aleshores ençà hi ha assistit any rere any com a colla sardanista.

Tanmateix, l’aplec d’enguany es presentava amb un format renovat, amb menys grups participants i cercant en els grups seleccionats un caràcter multidisciplinari i capaç de treballar més disciplines més enllà de la seva habitual. Seguint aquesta idea a la vessant de dansa només s’incloïen divuit places que havien de fer les funcions de colla sardanista, de colla bastonera i d’esbart dansaire. La Colla Xàldiga va fer la sol•licitud sabent el repte al qual s’afrontava, representar a Ostrava la part de dansa i finalment va ser el grup escollit.

El repte era majúscul, mig any per davant i un munt de feina per fer. Tots els membres de la colla van comprometre’s amb la fita i per tant, quan s’inicià la temporada 2017 de competició sardanista eren conscients que s’haurien de combinar els assajos de sardanes i els d’esbart. Les encarregades d’ensenyar-los els balls pas a pas foren la Mònica Amorós que, juntament amb l’Anna Bigas, van tenir la dedicació i la paciència per ensenyar, corregir i avançar cada setmana.

Faixes, enagües, mocadors, barretines, mitenes, faldilles eren una part del vestuari que la Montserrat Muñoz va haver de confeccionar al llarg dels mesos de preparació. Per altra banda, alguna de la roba va ser aprofitada ja que l’any 1996 la Colla Maig ja havia realitzat ball de bastons i d’esbart.
El dissabte 3 de juny s’organitzà a la Torre Jussana de Barcelona una mostra del que seria l’Aplec Internacional 2017. La colla Xàldiga hi va mostrar tres dels balls que portava al repertori. Va ser l’ocasió per provar posicions i començar a perdre els nervis.

El mig any de preparació i assajos va passar volant i en un obrir i tancar d’ulls l’Aplec Internacional era a tocar. Un cop arribats a la ciutat d’Ostrava, amb les maletes i la son va ser el moment de fer els assajos generals, el primer amb la Cobla Volta Món i l’altre a l’escenari, tot i que aquest no es va poder completar per horaris. Cal destacar que enguany l’Aplec Internacional s’englobava en el Festival of Colours, centrat en la difusió de la música, les arts i la cultura en general i els espectacles del qual aglutinen una gran assistència de públic. Un festival de l’estil del Primavera Sound de Barcelona.

Divendres 30 de juny, primer dia de l’Aplec. Al matí ballada de sardanes amb la Cobla Volta Món. La Colla Xàldiga era l’encarregada d’ensenyar els passos a qui volgués aprendre’n, i per tant a obrir la rotllana a nous balladors, tant pels catalans com pels txecs. A continuació es va celebrar la recepció oficial a l’Ajuntament de la ciutat que va comptar amb la presència del capdanser de la colla Víctor Duaigües i dos dansaires uniformats juntament amb representants de la Generalitat de Catalunya.


A la tarda se celebrà la cercavila inaugural de l’Aplec des de la Plaça de l’Ajuntament fins la Plaça Main Square i la Colla Xàldiga hi va participar amb tres parelles vestides de sardanistes, quatre parelles de bastoners i quatre parelles vestides del ballet “Marina”. La Cobla Volta Món hi participà a la part musical i en Joan Gómez al flabiol. Cal destacar el gran nombre de txecs que van participar a la cercavila i el gran entusiasme mostrat per la nostra cultura. El següent acte en què va participar va ser a l’espectacle inaugural, a l’escenari del Castle, allà la Xàldiga va oferir els balls “Gitanes”, “Marina”, “Er Cadhril” i la sardana “Batuc de roure” de Xavi Piñol en la modalitat de punts lliures. Els nervis anaven esvaint-se a mesura que avançava l’espectacle i els aplaudiments retornaven als balladors després de la bona ballada oferta.
Per acabar el primer dia d’Aplec, i sota la pluja, es va celebrar el ball folk amb el grup Aiguabarreig.

Dissabte 1 de juliol, segon dia de l’Aplec. Al matí novament, castells i ballada de sis sardanes. Una bona fórmula d’ensenyar dos elements de la cultura catalana de manera amena. Com a l’audició de divendres, tothom podia entrar a la rotllana i aprendre els passos a càrrec dels balladors de la colla. Força castellers van ballar sardanes i força sardanistes van ajudar a fer pinya. Acte seguit se celebrà la cercavila des de l’escenari principal fins al Castle i, de nou, la Xàldiga hi va participar amb tres parelles de sardanistes, quatre de bastoners i quatre d’esbart. La Cobla Volta Món i dos flabiolaires els acompanyaren. Les coreografies foren diferents de les que es van exhibir a la cercavila del dia anterior i els balladors també van canviar de ball. En aquesta ocasió hi hagué menys públic participant.

Al vespre tingué lloc a l’escenari principal el concert on es van interpretar sardanes i música per a cobla. A la segona part la Cobla Volta Món va ser acompanyada per l’orquestra local “Chamber orchestra – Camerata Janácek”. La Colla Xàldiga va oferir “L’Espunyolet del Berguedà” i als bisos va ballar les sardanes “Per tu ploro” de Pep Ventura, en commemoració del 200 aniversari del naixement i ballada pel gegant del compositor i “La santa espina” d’Enric Morera, ambdues cantades en català per la coral txeca “Academic Choir of the Technical University of Ostrava”. Un moment vibrant i ple d’emoció quan s’entona “som i serem gent catalana”, sobretot tenint en compte les pressions que va rebre l’Ajuntament d’Ostrava per part de l’ambaixada espanyola a la República Txeca perquè no se celebrés l’Aplec Internacional 2017.

A la nit era el torn de l’espectacle final. La vista des de l’escenari era espectacular, milers de persones esperaven veure les nostres danses tradicionals i la resta de grups catalans. La Xàldiga va oferir el ball de “Cascavells” de l’Ametlla de Merola, la “Bolangera”, l’”Espunyolet” del Berguedà i la sardana de lluïment “Per tu ploro” de Pep Ventura ballada envoltant el gegant Pep Ventura de Figueres. L’espectacle de foc va ser ofert pels Diables de la Federació de Diables de Barcelona i el drac de Figueres. Els gegants de Torroella de Montgrí i Montblanc, els Castellers de la Vila de Gràcia i l’Àliga de Tàrrega van ser la resta de colles vingudes de Catalunya. Per altra banda es va proclamar la ciutat organitzadora del 31è Aplec Internacional que serà Washington (Estats Units) el vinent 2018. Un cop acabat tot l’espectacle va ser el moment de fer les maletes, omplir els cabassos de roba i carregar el camió juntament amb la imatgeria festiva.


Diumenge 2 de juliol, tercer dia de l’aplec. Al matí i sota els porxos del Museu se celebrà una ballada de sardanes, però en aquesta ocasió la Xàldiga va descansar. Autocar direcció a l’aeroport de Praga, 5 hores de camí i moment de començar a pair tantes emocions.

Per anar concloent aquest article volem fer paleses algunes consideracions. En primer lloc volem agrair als organitzadors, a Adifolk (Associació per a la Difusió del Folklore) la confiança que van dipositar en nosaltres i el fet de creure que la Colla Xàldiga seria capaç d’estar a l’alçada. Felicitem també la feina feta per la Mònica Amorós, l’Anna Bigas, en Víctor Duaigües, l’Enric Capdevila, la Montserrat Muñoz i tots els membres de la colla ja que entre tots ho hem fet possible.
Ha estat una gran experiència per la colla, hem superat els entrebancs i els dubtes que han esdevingut èxits i bones actuacions. Al cap i a la fi, hem tornat a posar ben amunt el nom de la Xàldiga.
Fins l’any vinent?

Deixa un comentari

 

 

 

Pots fer servir aquests HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>