BCN Sant Andreu 16-05-2021

BCN Sant Andreu 16-05-2021

El diumenge 16 de maig de 2021 es va celebrar a la plaça de Can Fabra el 8è Concurs de Colles Sardanistes del barri de Sant Andreu de Palomar (Barcelona) organitzat pel Grup Sardanista Maig i la SCE La Lira amb el suport del Districte de Sant Andreu – Ajuntament de Barcelona.

L’acte s’havia traslladat del 14 de març a causa del coronavirus i l’any 2020 no es va poder celebrar per l’esclat de la pandèmia de la Covid-19, a més s’emmarcava dintre dels actes del 150 aniversari de La Lira de Sant Andreu.

Tanmateix, després de les negociacions amb les autoritats es va aprovar un protocol Covid pel concurs que tingués en compte les diferents resolucions del PROCICAT en matèria d’esdeveniments culturals. D’aquesta manera cada colla va entregar un full amb els assistents per fer un seguiment dels contactes en cas de positiu, es va acordonar la plaça per evitar aglomeracions, l’ús de la mascareta era obligatori excepte per ballar les sardanes de lluïment i pels músics, les colles havien d’estar separades per més 1,5m, els dansaires s’havien d’untar les mans amb gel hidroalcohòlic abans i després de cada sardana, entre d’altres.

Aquesta complexitat a l’hora d’organitzar no va ser un impediment perquè la jornada transcorregués amb total normalitat i les 13 colles que hi van competir d’arreu de les comarques barcelonines oferissin un bon espectacle i gaudissin de la bona música que va oferir la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona.

Degudament separades per espais les colles van ser presentades per Josep Maria Clavé al ritme del galop “El meu promès” de Bartomeu Vallmajó. A continuació es van ballar les dues sardanes de lluïment: “On sopem aquesta nit?” d’Anna Abad per visibilitzar les dones compositores i “Maig 50” de Jordi Paulí i dedicada al Grup Maig.

El concurs era vàlid per colles lliures, és a dir, la classificació vàlida només per aquell dia.

El Grup Sardanista Maig, a part d’organitzar el concurs, també hi va competir amb 4 colles. Als alevins, la Xamosa comparteix el 1r lloc amb els Trapelles novament. Als juvenils, la Maig s’emporta l’or davant els Cabirols (Sabadell). Als grans, la Xàldiga s’emporta la plata darrere de la rival Mirant al Cel (Sabadell) i tanca la taula 9 de Novembre (Barcelona) amb Amunt i Crits (Terrassa(. Als veterans, la Dansaires de Maig s’emporta el bronze darrere de l’Enèrgica (Terrassa) i la Ressò (Sabadell) i tanca la taula Sempre Laietans (Barcelona). La veterana també va resoldre correctament la sardana revessa.

La sardana de germanor ballada per totes les colles va ser “La Lira, segle i mig” de Carles Santiago, inicialment s’havia d’estrenar al març del 2020 però finalment ho féu al desembre i està dedicada als 150 anys de la SCE La Lira.

Es van oferir dues sardanes de concert: “Som-hi que s’acaba” d’Enric Ortí i “L’ermita de Collbàs” de Francesc Mas Ros en format de 4 tirades. A l’entrega de trofeus hi va assistir Neus Munté, diputada a la Diputació de Barcelona; Pilar Domèch, consellera del Districte de Sant Andreu; Nuri Escudé, presidenta de la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i Enric Capdevila, president de SCE La Lira.

L’acte va ser un èxit rotund i va servir per assegurar que la sardana esportiva (o de competició) és segura. Esperem poder celebrar l’edició del 2022 amb la plena normalitat. Agraïm el suport rebut per les diferents administracions, així com també per la Lira.

Classificacions 2021 a BCN Sant Andreu

Quant a l'autor

Grup Maig administrator

Deixeu una resposta