Arxiu mensual 30 de juliol de 2017

PerGrup Maig

Sant Iscle de Vallalta 30-07-2017

El diumenge 30 de juliol de 2017 i en motiu de la Festa Major de la Vila, Sant Iscle de Vallalta va acollir una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat de Granollers.

La Colla Xàldiga, del Grup Sardanista Maig, va oferir una exhibició de sardana de competició tant de la modalitat de lluïment com de punts lliures i va participar a les sardanes populars.
Hem de dir que va tenir una bona rebuda per part dels assistents i agraïm a l’Ajuntament que comptessin amb nosaltres.

PerGrup Maig

Ceret 22-07-2017

Ceret (Catalunya Nord) va acollir els dies 21, 22 i 23 de juliol de 2017 el seu 60è Festival de Sardanes organitzat pel Foment de la Sardana.
El Grup Sardanista Maig hi va assistir amb les colles Xiroia, Xàldiga, Maig i Dansaires de Maig.

Divendres a la nit vam participar a la gran ballada de sardanes que tingué lloc pels boulevards i comptà amb la participació de 6 cobles: Tres Vents, Nova Germanor, Mil·lenària, Principal del Rosselló, Principal del Llobregat i Ciutat de Girona. Una llarga vetllada fins altes hores de la nit ballant sardanes a les places plenes de gom a gom.

Dissabte al matí es va celebrar l’aplec als carrers del poble ja que la plaça Picasso romania tancada, i un any més comptà amb les interpretacions de la Principal del Llobregat i Mil·lenària. Totes les sardanes de plaça foren a l’estil tradicional, és a dir interpretades en format de 10 tirades i mostrant una varietat àmplia de compositors.
Un cop acabà l’últim contrapunt ens vam dirigir a la recepció oficial a l’Ajuntament. Primerament hi hagué el parlament de Josep Vidalou, president del Foment de la Sardana de Ceret i després Alain Torrent, batlle de Ceret.
El president del Grup Sardanista Maig, Pau Nieto i Montserrat Muñoz van entregar a Josep Vidalou una placa commemorativa de part de la nostra entitat a la ceretana vers llurs 60 anys en actiu.


A la tarda va ser el torn del galop pels carrers, puntuable a part del concurs de colles sardanistes. La Colla Xiroia va obtenir el 1r lloc. Les colles del grup Maig i Xàldiga van realitzar el galop pels carrers conjuntament. Per altra banda, la colla Dansaires de Maig va preparar un galop en clau humorística.

Cap a les 20h del vespre un petit ruixat va amenaçar el 60è Concurs de Colles Sardanistes que finalment es va poder iniciar amb èxit amb el tradicional galop “El meu promès” de Bartomeu Vallmajó.
La primera sardana de lluïment, “Afalagada” de J. Paulí, va ser ballada per les colles infantils i veteranes. La Xiroia va obtenir el 1r lloc i Dansaires de Maig el 5è. La segona sardana, “Els somnis d’en Stefan” de F. Guisset, fou ballada per les colles grans i la Xàldiga obtingué el 2n lloc i la Maig el 5è.


La tercera sardana, “Petita Rosa” de M.S. Puigferrer fou ballada per les infantils i veteranes i la Xiroia es classificà en 1r lloc quasi unànim i la Dansaires de Maig en 4rt lloc. La quarta sardana de lluïment que les colles grans van interpretar fou “Noves Arrels” d’A.Taulé i la Xàldiga va obtenir el 2n lloc i la Maig el 5è.
A continuació s’intepretà la sardana revessa que fou resolta correctament per les colles Maig i Xàldiga.

En motiu del 200 aniversari del naixement de Pep Ventura a la sardana de germanor totes les colles van ballar la sardana “El cant dels ocells” del compositor figuerenc. Acte seguit es va mostrar el pastís commemoratiu del 60è aniversari de l’entitat organitzadora del festival. Per altra banda totes les colles van lluir als banderins les senyeres que el Foment de la Sardana els va regalar per a l’ocasió.

Esperem que per molts més anys se celebri aquest esdeveniment, cabdal pel món sardanista. A Ceret sempre ens hi sentit com a casa!


Diumenge va ser el torn del dinar d’estiu del Grup Sardanista Maig que serveix per acomiadar la primera part de temporada abans de l’aturada estiuenca. El Restaurant Manrella de La Vajol va acollir-nos un any més molt gratament. Un any més vam ballar la sardana “L’Empordà” d’Enric Morera.

Vegeu també:
Classificacions 2017 a Ceret
Vídeo: Galop pels carrers
Vídeo: 60è Concurs de Colles Sardanistes – Ceret

PerGrup Maig

Vilanova i la Geltrú 15-07-2017

El dissabte 15 de juliol de 2017 tingué lloc el 48è Concurs de Colles Sardanistes de Vilanova i la Geltrú que se celebrà a la Plaça Enric Cristòfor Ricart a partir de les 10 del vespre.

Aquest concurs era vàlid per la segona jornada i última de la fase de repesca del Campionat de Catalunya de colles Grans, i per tant, per la nostra colla, la Xàldiga.
El so de la Cobla Maricel al so del galop d’entrada va donar l’inici. Les sardanes ballades per les colles de la Repesca foren: “Ordino” de Narcís Juanola, “La sureda fosca” de Jaume Bonaterra i “A la meva estimada” d’Enric Sans. Tal i com es pot veure totes tres són de compositors morts, seria desitjable que hi hagués més varietat.

La Colla Xàldiga obtingué el 1r lloc del concurs, quasi unànim a totes les sardanes ballades en aquesta fase. Les colles que finalment competiran a la Final A són: Violetes del Bosc, Mare Nostrum, Xàldiga, Mans Amigues, Mirant al Cel i Riallera. A la Final B: Conti 2000, Dolç Infern, Encís i Antaviana.

La sardana revessa va ser resolta correctament. La sardana de germanor fou “Diada d’aplec” de Francesc Mas i pel públic s’interpretà “L’aplec de Cubelles” de Jordi Paulí.

Vegeu també:
Classificacions 2017 a Vilanova i la Geltrú
Parcials Campionat Gran – Repesca 2017 a Vilanova i la Geltrú
Vídeo 2a sardana a Vilanova i la Geltrú 2017

PerGrup Maig

Vic 08-07-2017

El dissabte 8 de juliol de 2017, a partir de les 10 del vespre, es va celebrar el 92è Concurs de Colles Sardanistes de la ciutat de Vic.
Aquest concurs fou vàlid per la Repesca de colles Grans del Campionat de Catalunya i la Colla Xàldiga hi competí amb quatre formacions més d’arreu del Principat.

Després del galop d’entrada s’interpretà la sardana revessa que fou resolta correctament per les dues colles del Grup Sardanista Maig que van competir en aquest concurs, la Xàldiga i la Dansaires de Maig.

A continuació es van interpretar les sardanes de lluïment, les vàlides per la Repesca Gran foren: “Ningú com tu” de Ferran Carballido, “El cant mil·lenari” de Martí de Joan i “Ningú és profeta a la seva terra” de Marc Timón. Composicions amb molta interpretació i que van servir perquè la nostra colla, la Xàldiga, es classifiqués en 1r lloc unànim, és a dir, tots els jurats van puntuar-la en primer lloc davant de Riallera, Mirant al Cel, Encís i Conti 2000 en aquest ordre a la classificació final del concurs.

La Colla Dansaires de Maig va participar al concurs com a colla lliure.

La següent jornada de la Repesca Gran serà a Vilanova i la Geltrú el proper 15 de juliol.


Vegeu també:
Parcials Campionat Gran – Repesca 2017 a Vic
Vídeo 3a sardana a Vic 2017

PerGrup Maig

30è Aplec Internacional – Ostrava 30 juny / 01 juliol 2017

La Colla Xàldiga, del Grup Sardanista Maig de Barcelona, va participar al 30è Aplec Internacional, organitzat per Adifolk a la ciutat d’Ostrava (República Txeca) i que se celebrà els dies 30 de juny, 1 i 2 de juliol de 2017.

Fou l’any 2012 quan per primera vegada la colla participà en aquest esdeveniment de representació de la cultura popular catalana a una ciutat europea realitzant una sardana aèria i d’aleshores ençà hi ha assistit any rere any com a colla sardanista.

Tanmateix, l’aplec d’enguany es presentava amb un format renovat, amb menys grups participants i cercant en els grups seleccionats un caràcter multidisciplinari i capaç de treballar més disciplines més enllà de la seva habitual. Seguint aquesta idea a la vessant de dansa només s’incloïen divuit places que havien de fer les funcions de colla sardanista, de colla bastonera i d’esbart dansaire. La Colla Xàldiga va fer la sol•licitud sabent el repte al qual s’afrontava, representar a Ostrava la part de dansa i finalment va ser el grup escollit.

El repte era majúscul, mig any per davant i un munt de feina per fer. Tots els membres de la colla van comprometre’s amb la fita i per tant, quan s’inicià la temporada 2017 de competició sardanista eren conscients que s’haurien de combinar els assajos de sardanes i els d’esbart. Les encarregades d’ensenyar-los els balls pas a pas foren la Mònica Amorós que, juntament amb l’Anna Bigas, van tenir la dedicació i la paciència per ensenyar, corregir i avançar cada setmana.

Faixes, enagües, mocadors, barretines, mitenes, faldilles eren una part del vestuari que la Montserrat Muñoz va haver de confeccionar al llarg dels mesos de preparació. Per altra banda, alguna de la roba va ser aprofitada ja que l’any 1996 la Colla Maig ja havia realitzat ball de bastons i d’esbart.
El dissabte 3 de juny s’organitzà a la Torre Jussana de Barcelona una mostra del que seria l’Aplec Internacional 2017. La colla Xàldiga hi va mostrar tres dels balls que portava al repertori. Va ser l’ocasió per provar posicions i començar a perdre els nervis.

El mig any de preparació i assajos va passar volant i en un obrir i tancar d’ulls l’Aplec Internacional era a tocar. Un cop arribats a la ciutat d’Ostrava, amb les maletes i la son va ser el moment de fer els assajos generals, el primer amb la Cobla Volta Món i l’altre a l’escenari, tot i que aquest no es va poder completar per horaris. Cal destacar que enguany l’Aplec Internacional s’englobava en el Festival of Colours, centrat en la difusió de la música, les arts i la cultura en general i els espectacles del qual aglutinen una gran assistència de públic. Un festival de l’estil del Primavera Sound de Barcelona.

Divendres 30 de juny, primer dia de l’Aplec. Al matí ballada de sardanes amb la Cobla Volta Món. La Colla Xàldiga era l’encarregada d’ensenyar els passos a qui volgués aprendre’n, i per tant a obrir la rotllana a nous balladors, tant pels catalans com pels txecs. A continuació es va celebrar la recepció oficial a l’Ajuntament de la ciutat que va comptar amb la presència del capdanser de la colla Víctor Duaigües i dos dansaires uniformats juntament amb representants de la Generalitat de Catalunya.


A la tarda se celebrà la cercavila inaugural de l’Aplec des de la Plaça de l’Ajuntament fins la Plaça Main Square i la Colla Xàldiga hi va participar amb tres parelles vestides de sardanistes, quatre parelles de bastoners i quatre parelles vestides del ballet “Marina”. La Cobla Volta Món hi participà a la part musical i en Joan Gómez al flabiol. Cal destacar el gran nombre de txecs que van participar a la cercavila i el gran entusiasme mostrat per la nostra cultura. El següent acte en què va participar va ser a l’espectacle inaugural, a l’escenari del Castle, allà la Xàldiga va oferir els balls “Gitanes”, “Marina”, “Er Cadhril” i la sardana “Batuc de roure” de Xavi Piñol en la modalitat de punts lliures. Els nervis anaven esvaint-se a mesura que avançava l’espectacle i els aplaudiments retornaven als balladors després de la bona ballada oferta.
Per acabar el primer dia d’Aplec, i sota la pluja, es va celebrar el ball folk amb el grup Aiguabarreig.

Dissabte 1 de juliol, segon dia de l’Aplec. Al matí novament, castells i ballada de sis sardanes. Una bona fórmula d’ensenyar dos elements de la cultura catalana de manera amena. Com a l’audició de divendres, tothom podia entrar a la rotllana i aprendre els passos a càrrec dels balladors de la colla. Força castellers van ballar sardanes i força sardanistes van ajudar a fer pinya. Acte seguit se celebrà la cercavila des de l’escenari principal fins al Castle i, de nou, la Xàldiga hi va participar amb tres parelles de sardanistes, quatre de bastoners i quatre d’esbart. La Cobla Volta Món i dos flabiolaires els acompanyaren. Les coreografies foren diferents de les que es van exhibir a la cercavila del dia anterior i els balladors també van canviar de ball. En aquesta ocasió hi hagué menys públic participant.

Al vespre tingué lloc a l’escenari principal el concert on es van interpretar sardanes i música per a cobla. A la segona part la Cobla Volta Món va ser acompanyada per l’orquestra local “Chamber orchestra – Camerata Janácek”. La Colla Xàldiga va oferir “L’Espunyolet del Berguedà” i als bisos va ballar les sardanes “Per tu ploro” de Pep Ventura, en commemoració del 200 aniversari del naixement i ballada pel gegant del compositor i “La santa espina” d’Enric Morera, ambdues cantades en català per la coral txeca “Academic Choir of the Technical University of Ostrava”. Un moment vibrant i ple d’emoció quan s’entona “som i serem gent catalana”, sobretot tenint en compte les pressions que va rebre l’Ajuntament d’Ostrava per part de l’ambaixada espanyola a la República Txeca perquè no se celebrés l’Aplec Internacional 2017.

A la nit era el torn de l’espectacle final. La vista des de l’escenari era espectacular, milers de persones esperaven veure les nostres danses tradicionals i la resta de grups catalans. La Xàldiga va oferir el ball de “Cascavells” de l’Ametlla de Merola, la “Bolangera”, l’”Espunyolet” del Berguedà i la sardana de lluïment “Per tu ploro” de Pep Ventura ballada envoltant el gegant Pep Ventura de Figueres. L’espectacle de foc va ser ofert pels Diables de la Federació de Diables de Barcelona i el drac de Figueres. Els gegants de Torroella de Montgrí i Montblanc, els Castellers de la Vila de Gràcia i l’Àliga de Tàrrega van ser la resta de colles vingudes de Catalunya. Per altra banda es va proclamar la ciutat organitzadora del 31è Aplec Internacional que serà Washington (Estats Units) el vinent 2018. Un cop acabat tot l’espectacle va ser el moment de fer les maletes, omplir els cabassos de roba i carregar el camió juntament amb la imatgeria festiva.


Diumenge 2 de juliol, tercer dia de l’aplec. Al matí i sota els porxos del Museu se celebrà una ballada de sardanes, però en aquesta ocasió la Xàldiga va descansar. Autocar direcció a l’aeroport de Praga, 5 hores de camí i moment de començar a pair tantes emocions.

Per anar concloent aquest article volem fer paleses algunes consideracions. En primer lloc volem agrair als organitzadors, a Adifolk (Associació per a la Difusió del Folklore) la confiança que van dipositar en nosaltres i el fet de creure que la Colla Xàldiga seria capaç d’estar a l’alçada. Felicitem també la feina feta per la Mònica Amorós, l’Anna Bigas, en Víctor Duaigües, l’Enric Capdevila, la Montserrat Muñoz i tots els membres de la colla ja que entre tots ho hem fet possible.
Ha estat una gran experiència per la colla, hem superat els entrebancs i els dubtes que han esdevingut èxits i bones actuacions. Al cap i a la fi, hem tornat a posar ben amunt el nom de la Xàldiga.
Fins l’any vinent?