Arxiu mensual 28 de setembre de 2016

PerGrup Maig

Sitges 25-09-2016

La Colla Xiroia va participar al 28è Concurs de Colles Sardanistes de Sitges vàlid per la 3a jornada del Campionat de Catalunya en la categoria infantil.
Es va celebrar com cada any a la plaça de la Fragata al voltant de les 6 de la tarda a la vora del mar i als peus de l’església de Sant Bartoneu i Sta Tecla.

Després de Perpinyà i Poblenou, la nostra colla va mostrar les ganes d’obtenir un bon resultat i així va ser, la Xiroia es va classificar en 2n lloc d’entre les set colles participants i quedant només per darrera dels Petits Tarragona Dansa i per tant, amb possibilitats de ser una de les tres colles de la Final infantil de Valls, al novembre.
El treball intens dut a terme els darrers assajos comença a donar els seus fruits.


Vegeu també:
Classificacions 2016 a Sitges
Parcials Campionat Infantil 2016 a Sitges

PerGrup Maig

BCN-La Catedral 25-09-2016

Arribà un dels concursos més esperats de l’any, el bàsic de Barcelona que enguany ha celebrat la 66a edició i fou vàlid pel Campionat de Catalunya Gran Final A i Veterà Final B. Organitzat per la Federació de Colles Sardanistes de Barcelona.

Al punt de les 11 del mati s’inicià el galop d’entrada a la plaça, amb una calor suportable i milers de persones esperant la ballada de la 30a de colles inscrites. La Cobla Ciutat de Cornellà s’encarregà d’interpretar les sardanes de lluïment “Melangia” (Tarridas), “Cap de Creus” (R.Cabrisas), “La petita princesa” (J.León), “A Garcia 10 i més” (C.Santiago) i “Per un mateix camí” (J.Molina).
Pel que fa als grans la Colla Xàldiga es classificà en 4rt lloc a les tres sardanes, tot i que no va ser unànim va oferir una bona ballada. Cal destacar que era la 2a jornada de la Final A gran, la primera se celebrà a Lloret de Mar el 4 de setembre tot i que hi hagué l’absència de la nostra colla en motiu de l’estada a Mallorca.
Pel que fa a la classificació general la Xàldiga va 5a darrere de Mare Nostrum, Violetes del Bosc, Tarragona Dansa i Mans Amigues.

En la categoria veterana, la Colla Dansaires de Maig es classificà en 3r lloc darrere de Joventut Sardanista i Aires Gironins. No obstant això, va obtenir un 2n lloc empatat a la primera sardana. Aquesta era el 1a jornada de la Final B veterana, la següent serà a Terrassa el 16 d’octubre.


D’altra banda les dues colles van encertar la sardana revessa. La sardana de germanor fou “Colles de Barcelona” de Daniel Gasulla, present a l’acte. També hi assistiren diferents autoritats com Jaume Collboni, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista, Núria Escudé, presidenta de la Unió de Colles Sardanistes o David Jané, president de Colles Sardanistes de Barcelona Ciutat.

Així doncs les colles del Grup Sardanista Maig inicien amb bones sensacions aquest segon tram de la temporada.
Les fotografies són gentilesa d’Enric Capdevila i Miquel Burgos. Si voleu veure més imatges de la jornada premeu aquí.

Vegeu també:
Classificacions 2016 a BCN – La Catedral
Parcials Campionat Gran – Final A 2016 a BCN – La Catedral
Parcials Campionat Veterà – Final B 2016 a BCN – La Catedral

PerGrup Maig

Palauet Albéniz 24-09-2016

La Colla Xàldiga va realitzar una exhibició al Palauet Albéniz de Barcelona durant el cicle “Els esbarts i la sardana” que tingué lloc en aquest indret durant les Festes de la Mercè de la capital comtal. La nostra colla va oferir una mostra de la sardana esportiva tot ballant una sardana de lluïment i una de punts lliures.
Per finalitzar l’acte es va convidar als espectadors a ballar de germanor la darrera sardana, tothom podia entrar a la rotllana.


Felicitem a l’Ajuntament de Barcelona i en especial a l’Institut de Cultura per aquesta iniciativa cultural i agraïm la confiança dipositada.

També us comentem que el diari “El Periódico de Catalunya” va publicar l’endemà de la mà del seu periodista Miqui Otero un reportatge titulat “Sardana i cops de peus voladors”.
El text és aquest:

Algú que ha viscut la relació més íntima amb la més bella de totes les danses que es fan i desfan en una abraçada etílica amb el monument La Sardana de la carretera de Montjuïc en un comiat de solter no és fàcil que es desperti en la segona jornada de la Mercè a cop de flabiol.

Aquest dissabte els turistes ressacosos de Ciutat Vella han assaborit el dolç matí del so de mil gralles, i als jardins que condueixen al pa­lauet Albéniz la pluja ha aixecat una olor de pinassa humida que es confon amb la brisa endolcida de les creps dels ‘food trucks’.

Per al profà, la sardana són aquells cercles de sèniors fent saltets a la plaça de la Catedral, amb les seves bosses (una sàvia decisió en una zona no sanejada de carteristes) al centre. «És que la sardana és molt avorrida», comenta el veterà Enric Capdevila a la zona on els adolescents de la seva colla, la Xàldiga, es canvien. «Bé, només si no la coneixes», afegeix.

CARÀCTER CATALÀ

Montse Colomé, encarregada de les danses en aquests jardins de Mont­juïc, explica que aquesta forma de ballar de puntetes té a veure amb el caràcter català, però una noia trepitja ara aquest vestidor improvisat amb les seves botes Dr. Martens granats, amb Medea, d’Eurípides, sota el braç. «Són molt joves. Només s’ha d’intentar que no surtin gaire la nit abans. En les festes majors la colla local sempre surt en desavantatge», diu l’Enric. «Gairebé no he dormit», explica Pau Fernández, el coreògraf, que tot i la nit que ha passat als concerts del Fòrum es veu fresc.

Un canvia la seva visió de la sardana quan intueix una rivalitat entre les colles que podria inspirar una pel·lícula com les de les cheerleaders als EUA. El títol el dóna, sense saber-ho, l’Enric: «Quan balles sardanes, no coneixes a ningú». Sobretot en la categoria en què destaca la colla Xàldiga: la sardana de punts lliures. Reglada des de fa pocs anys, és com la versió shaolin de la sardana, aquells monjos xinesos que connecten la calma zen amb les arts marcials: cames que es desconjunten, salts cangurescos, moviments que semblen un encreuament entre passos de tango o de ballet i piruetes atlètiques de Simone Biles. La rauxa de punts lliure serveix per captar vocacions i desmarcar-se de la rigidesa assenyada. La Xàldiga fins i tot ha explorat l’anomenada sardana aèria: ballarins penjats de grues amb arnesos i cables d’acer. Gràcies a això, la sardana no té fronteres. O gairebé: «A Budapest van canviar el recorregut perquè la sardana envaïa l’espai aeri rus, quan passàvem per l’ambaixada».

Avui tot sembla descontrolat. El palauet Albéniz, residència de la ­reialesa espanyola des del 1929, obre les portes. Hi ha tanta cua que un grup d’animació actua a la portalada, custodiat per dos lleons amb pompons al cap: ballarins amb look de majordom de Netol i una dona del servei amb còfia cantant ‘Last dance’, de Donna Summer, mentre els visitants profanen el xalet borbònic. L’escena és un encreuament entre la presa del Ritz per part dels anarquistes el 1936 i ‘Sister act’.

Javier Pérez Andújar recull al seu llibre ‘Catalanes todos’ que Karel Capek va escriure en el seu ‘­Viaje a España’: «Però serà millor, catalans, que em toqueu una sardana». L’autor txec havia inventat el robot per a la literatura, així que devia apreciar els mesurats moviments d’aquesta dansa, però s’hauria quedat de llautó al veure els punts lliures.

Sona ‘La Font del Gat’ i aquest cronista, guanyat per a la causa, s’acosta a la rotllana amb pas decidit.

Si ho preferiu podeu llegir l’article al web del diari on hi veureu un vídeo de la sardana de punts lliures. Premeu aquí.

PerGrup Maig

Festa catalana 17-09-2016

La Colla Xàldiga va participar al cicle “Festa catalana” a la Plaça Leonardo da Vinci al barri de Diagonal Mar de Barcelona organitzat per  l’ICUB (Institut de Cultura) de l’Ajuntament de Barcelona i Adifolk.
D’altra banda, aquesta exhibició estava englobada en les 44enes Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya 2016. A part de la nostra colla també ens van acompayar la Colla Bastoners de Gràcia i el grup Folk Dance Ensemble Karshiaka de Macedònia. Tot un plaer!