Riba-roja d’Ebre 26-08-2017

El dissabte 26 d’agost de 2017 la Colla Xàldiga va agafar el cotxe i va viatjar fins a Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre).

Englobat dins els actes de la Festa Major de Sant Bartomeu l’Ajuntament va organitzar un esdeveniment per commemorar el 35è aniversari de l’Agrupació Sardanista de Riba-roja d’Ebre. L’acte es va celebrar just abans de la ballada de sardanes que se celebra cada any. La Cobla Cossetània va ser l’encarregada de posar música amb una selecció de sardanes balladores. Per la seva banda la Colla Xàldiga va oferir un galop d’entrada, una sardana de punts lliures i una de lluïment. També vam ballar conjuntament amb els vilatans la sardana dedicada al poble per Tomàs Gil. La pluja va fer acte de presència a mitja ballada, però els músics, resguardats al portal de l’església van seguir oferint l’audició i els balladors sota l’intens ruixat van romandre a la plaça.

Una gran experiència viscuda a terres més aviat allunyades del pols intens del sardanisme. No obstant això, vam comprovar com grans i petits van omplir la plaça al so de la tenora i alhora mantenen viva la flama de la sardana ben lluny de la terra empordanesa. Felicitats Riba-roja, per molts anys!

Sardana aèria – Taradell 25-08-2017

El divendres 25 d’agost de 2017 la Colla Xàldiga, del Grup Sardanista Maig, va participar a la Festa Major de Taradell (Osona).

En aquesta ocasió va portar a plaça de nou l’espectacle “Sardana universal” durant la representació de la llegenda d’en Toca-sons, un bandoler que suposadament visqué a les contrades d’aquesta vila segles enrere. L’acte va ser possible gràcies a Accialt Effects, els encarregats de la seguretat dels dansaires i també a l’Ajuntament de Taradell per confiar en la nostra proposta artística innovadora.
En acabar l’acte el cantant del grup Txarango va conversar amb els membres de la colla.
Cal destacar que és la sisena ocasió que es realitza aquest espectacle.

30è Aplec Internacional – Ostrava 30 juny / 01 juliol 2017

La Colla Xàldiga, del Grup Sardanista Maig de Barcelona, va participar al 30è Aplec Internacional, organitzat per Adifolk a la ciutat d’Ostrava (República Txeca) i que se celebrà els dies 30 de juny, 1 i 2 de juliol de 2017.

Fou l’any 2012 quan per primera vegada la colla participà en aquest esdeveniment de representació de la cultura popular catalana a una ciutat europea realitzant una sardana aèria i d’aleshores ençà hi ha assistit any rere any com a colla sardanista.

Tanmateix, l’aplec d’enguany es presentava amb un format renovat, amb menys grups participants i cercant en els grups seleccionats un caràcter multidisciplinari i capaç de treballar més disciplines més enllà de la seva habitual. Seguint aquesta idea a la vessant de dansa només s’incloïen divuit places que havien de fer les funcions de colla sardanista, de colla bastonera i d’esbart dansaire. La Colla Xàldiga va fer la sol•licitud sabent el repte al qual s’afrontava, representar a Ostrava la part de dansa i finalment va ser el grup escollit.

El repte era majúscul, mig any per davant i un munt de feina per fer. Tots els membres de la colla van comprometre’s amb la fita i per tant, quan s’inicià la temporada 2017 de competició sardanista eren conscients que s’haurien de combinar els assajos de sardanes i els d’esbart. Les encarregades d’ensenyar-los els balls pas a pas foren la Mònica Amorós que, juntament amb l’Anna Bigas, van tenir la dedicació i la paciència per ensenyar, corregir i avançar cada setmana.

Faixes, enagües, mocadors, barretines, mitenes, faldilles eren una part del vestuari que la Montserrat Muñoz va haver de confeccionar al llarg dels mesos de preparació. Per altra banda, alguna de la roba va ser aprofitada ja que l’any 1996 la Colla Maig ja havia realitzat ball de bastons i d’esbart.
El dissabte 3 de juny s’organitzà a la Torre Jussana de Barcelona una mostra del que seria l’Aplec Internacional 2017. La colla Xàldiga hi va mostrar tres dels balls que portava al repertori. Va ser l’ocasió per provar posicions i començar a perdre els nervis.

El mig any de preparació i assajos va passar volant i en un obrir i tancar d’ulls l’Aplec Internacional era a tocar. Un cop arribats a la ciutat d’Ostrava, amb les maletes i la son va ser el moment de fer els assajos generals, el primer amb la Cobla Volta Món i l’altre a l’escenari, tot i que aquest no es va poder completar per horaris. Cal destacar que enguany l’Aplec Internacional s’englobava en el Festival of Colours, centrat en la difusió de la música, les arts i la cultura en general i els espectacles del qual aglutinen una gran assistència de públic. Un festival de l’estil del Primavera Sound de Barcelona.

Divendres 30 de juny, primer dia de l’Aplec. Al matí ballada de sardanes amb la Cobla Volta Món. La Colla Xàldiga era l’encarregada d’ensenyar els passos a qui volgués aprendre’n, i per tant a obrir la rotllana a nous balladors, tant pels catalans com pels txecs. A continuació es va celebrar la recepció oficial a l’Ajuntament de la ciutat que va comptar amb la presència del capdanser de la colla Víctor Duaigües i dos dansaires uniformats juntament amb representants de la Generalitat de Catalunya.


A la tarda se celebrà la cercavila inaugural de l’Aplec des de la Plaça de l’Ajuntament fins la Plaça Main Square i la Colla Xàldiga hi va participar amb tres parelles vestides de sardanistes, quatre parelles de bastoners i quatre parelles vestides del ballet “Marina”. La Cobla Volta Món hi participà a la part musical i en Joan Gómez al flabiol. Cal destacar el gran nombre de txecs que van participar a la cercavila i el gran entusiasme mostrat per la nostra cultura. El següent acte en què va participar va ser a l’espectacle inaugural, a l’escenari del Castle, allà la Xàldiga va oferir els balls “Gitanes”, “Marina”, “Er Cadhril” i la sardana “Batuc de roure” de Xavi Piñol en la modalitat de punts lliures. Els nervis anaven esvaint-se a mesura que avançava l’espectacle i els aplaudiments retornaven als balladors després de la bona ballada oferta.
Per acabar el primer dia d’Aplec, i sota la pluja, es va celebrar el ball folk amb el grup Aiguabarreig.

Dissabte 1 de juliol, segon dia de l’Aplec. Al matí novament, castells i ballada de sis sardanes. Una bona fórmula d’ensenyar dos elements de la cultura catalana de manera amena. Com a l’audició de divendres, tothom podia entrar a la rotllana i aprendre els passos a càrrec dels balladors de la colla. Força castellers van ballar sardanes i força sardanistes van ajudar a fer pinya. Acte seguit se celebrà la cercavila des de l’escenari principal fins al Castle i, de nou, la Xàldiga hi va participar amb tres parelles de sardanistes, quatre de bastoners i quatre d’esbart. La Cobla Volta Món i dos flabiolaires els acompanyaren. Les coreografies foren diferents de les que es van exhibir a la cercavila del dia anterior i els balladors també van canviar de ball. En aquesta ocasió hi hagué menys públic participant.

Al vespre tingué lloc a l’escenari principal el concert on es van interpretar sardanes i música per a cobla. A la segona part la Cobla Volta Món va ser acompanyada per l’orquestra local “Chamber orchestra – Camerata Janácek”. La Colla Xàldiga va oferir “L’Espunyolet del Berguedà” i als bisos va ballar les sardanes “Per tu ploro” de Pep Ventura, en commemoració del 200 aniversari del naixement i ballada pel gegant del compositor i “La santa espina” d’Enric Morera, ambdues cantades en català per la coral txeca “Academic Choir of the Technical University of Ostrava”. Un moment vibrant i ple d’emoció quan s’entona “som i serem gent catalana”, sobretot tenint en compte les pressions que va rebre l’Ajuntament d’Ostrava per part de l’ambaixada espanyola a la República Txeca perquè no se celebrés l’Aplec Internacional 2017.

A la nit era el torn de l’espectacle final. La vista des de l’escenari era espectacular, milers de persones esperaven veure les nostres danses tradicionals i la resta de grups catalans. La Xàldiga va oferir el ball de “Cascavells” de l’Ametlla de Merola, la “Bolangera”, l’”Espunyolet” del Berguedà i la sardana de lluïment “Per tu ploro” de Pep Ventura ballada envoltant el gegant Pep Ventura de Figueres. L’espectacle de foc va ser ofert pels Diables de la Federació de Diables de Barcelona i el drac de Figueres. Els gegants de Torroella de Montgrí i Montblanc, els Castellers de la Vila de Gràcia i l’Àliga de Tàrrega van ser la resta de colles vingudes de Catalunya. Per altra banda es va proclamar la ciutat organitzadora del 31è Aplec Internacional que serà Washington (Estats Units) el vinent 2018. Un cop acabat tot l’espectacle va ser el moment de fer les maletes, omplir els cabassos de roba i carregar el camió juntament amb la imatgeria festiva.


Diumenge 2 de juliol, tercer dia de l’aplec. Al matí i sota els porxos del Museu se celebrà una ballada de sardanes, però en aquesta ocasió la Xàldiga va descansar. Autocar direcció a l’aeroport de Praga, 5 hores de camí i moment de començar a pair tantes emocions.

Per anar concloent aquest article volem fer paleses algunes consideracions. En primer lloc volem agrair als organitzadors, a Adifolk (Associació per a la Difusió del Folklore) la confiança que van dipositar en nosaltres i el fet de creure que la Colla Xàldiga seria capaç d’estar a l’alçada. Felicitem també la feina feta per la Mònica Amorós, l’Anna Bigas, en Víctor Duaigües, l’Enric Capdevila, la Montserrat Muñoz i tots els membres de la colla ja que entre tots ho hem fet possible.
Ha estat una gran experiència per la colla, hem superat els entrebancs i els dubtes que han esdevingut èxits i bones actuacions. Al cap i a la fi, hem tornat a posar ben amunt el nom de la Xàldiga.
Fins l’any vinent?

Sant Llorenç d’Hortons 17-06-2017

El dissabte 17 de juny de 2017 tingué lloc el 12è Aplec Sardanista de Sant Llorenç d’Hortons, organitzat pel Grup Sardanista Gladiols i Petúnies i desenvolupat en dues sessions: tarda i nit. Les encarregades de la part musical foren les cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i La Flama de Farners.

Durant la sessió de tarda la Colla Xàldiga va assajar de valent ja que l’endemà tenia el Campionat de Catalunya, d’aquesta manera es pot comptar amb música directa, s’agafa fons, es corregeixen posicions de braços, etc.
A continuació tingué lloc el sopar popular i que va precedir la sessió de nit de l’aplec. Fou aleshores quan la Colla Xàldiga va oferir una sardana d’exhibició per tot el públic assistent.

Recalquem el gran respecte mostrat pel públic, un silenci quasi sepulcral van acompanyar l’actuació fins que, un cop acabada, els aplaudiments van omplir la plaça.
La Colla Dansaires de Maig també va assajar durant aquest aplec, i va participar al concurs de colles improvisades. Una bona vetllada per compartir amb companys i amics.

Agrair de nou als organitzadors la feina que feu i el fet de poder compartir un any més aquest aplec.

Olesa de Montserrat 11-06-2017

El diumenge 11 de juny de 2017 tingué lloc a la Plaça de la Sardana d’Olesa de Montserrat la tradicional ballada de sardanes que s’organitza en motiu de la Festa Major de Santa Oliva.

La Colla Xàldiga va ser convidada en aquest acte per segon any consecutiu de mà d’Olesa Sardanista, entitat encarregada d’ensenyar i divulgar en aquesta població la sardana a través de cursets, exhibicions o ballades.
Entre d’altres actes enguany Olesa de Montserrat va acollir el concert final del concurs La Sardana de l’Any 2016 al Teatre de La Passió.

La nostra colla va oferir un galop de fantasia, la sardana de lluïment “Sis de set” d’Enric Ortí i la sardana en la modalitat de punts lliures “Cant a la lluna” de Ferran Carballido, totes interpretades per la formació local, la Cobla Vila d’Olesa.
Una gran acollida de la nostra actuació per part del públic participant ens dóna ganes per tornar-hi l’any vinent.
A reveure, amics olesans.

Sardana aèria – Tamborinada 11-06-2017

El diumenge 11 de juny tingué lloc la 40a edició de la festa de la Tamborinada, organitzada per la Fundació La Roda i Adifolk, entre d’altres, al Parc de la Ciutadella de Barcelona.

La Colla Xàldiga va participar a l’espectacle inaugural coreografiant novament una sardana aèria, tot exhibint diferents formes suspesos en l’aire i seguint la tonada de “Maria cistellera”.

Especialment cal esmentar la col·laboració d’Adifolk, per l’organització i la confiança en les nostres possibilitats; i la d’Accialt Effects, l’empresa encarregada del muntatge de la grua i els arnesos que garanteix la màxima seguretat pels dansaires i una bona execució de l’espectacle.

Cal destacar que és la cinquena vegada que la Colla Xàldiga realitza aquest espectacle: 2012 a Budapest (Hongria), 2013 a Arenys de Munt, 2015 a Pinhal Novo (Portugal), 2016 i 2017 a Barcelona.

El Corte Inglés 10-06-2017

El dissabte 10 de juny de 2017 es va celebrar la cloenda de la 40 edició de l’Escola de Sardanes d'”El Corte Inglés”.

Des del mes de març i fins al juny, un centenar de nens i nenes han après les nocions més elementals del ball més popular de Catalunya, la sardana. Els curts, els llargs, el repartiment són alguns dels conceptes que també a través de jocs i dinàmiques han procurat fer passar cada setmana una bona estona tot aprenent.

Un desena de monitors han sigut els encarregats de dirigir aquestes classes, tots ells socis de la nostra entitat, el Grup Sardanista Maig, la majoria dels quals té la titulació oficial de monitor de sardanes que acredita la Confederació Sardanista de Catalunya.

En aquesta cloenda, les colles infantil i gran del Grup, la Xiroia i la Xàldiga, van mostrar una exhibició de sardanes de lluïment i punts lliures, juntament amb la colla juvenil Creixent de Canet de Mar.
Un any més es va fer l’entrega de diplomes als participants i es van ballar sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat de Cornellà.

Puig-reig 30-10-2016

La Colla Xàldiga va ser convidada als actes de celebració del 60è aniversari de la Colla Joventut Sardanista De Puig-Reig. Al matí hi hagué mitja ballada de sardanes amb exhibició de galop d’entrada i lluïment de la sardana “Mar de xaloc” de Vicenç Bou a càrrec de les colles Xàldiga, Violetes del Bosc, Dintre el Bosc i l’amfitriona. A continuació vàrem assistir a la inauguració del monument a Ramon Noguera, fundador de l’aquesta colla que fou l’embrió de la Coral Polifònica de Puig-reig. La Cobla La Principal de la Bisbal i el públic vam poder ballar la sardana composada per ell “Pobrets i alegrets” després que la Coral interpretés a capella la sardana “La jove” de Josep Saderra amb lletra de Noguera. A continuació vam assistir al dinar de germanor.


A la tarda, pels volts de les 18:30 s’iniciava el concert amb la Cobla La Principal de la Bisbal. A la primera part es van interpretar cinc sardanes per cobla, dues d’elles eren obligades com la magistral interpretació de “Tenores flamejants” de Ricard Viladesau, obligada de dues tenores i “Vora el niu” d’Enric Sans, obligada de flabiol.
A l’inici de la segona part era el torn de l’exhibició de les colles sardanistes en la modalitat de punts lliures. La Xàldiga ballà la sardana “Palafrugell i Tamariu” de Conrad Saló i que fou aplaudida efusivament durant minuts. Els companys de les Violetes del Bosc van mostrar “Please don’t stop the music” de Marc Timón.


A continuació arribava el torn de la Coral Polifònica de Puig-reig que, juntament amb la cobla bisbalenca van oferir sis sardanes cantades. La darrera d’elles composada per Ramon Noguera, “Pregària de Pau”, que fou ballada també per totes les colles, membres de les entitats i públic.
Agraïm el tracte rebut i us encoratgem des del Grup Sardanista Maig a pel 65è amb la mateixa empenta.

Palauet Albéniz 24-09-2016

La Colla Xàldiga va realitzar una exhibició al Palauet Albéniz de Barcelona durant el cicle “Els esbarts i la sardana” que tingué lloc en aquest indret durant les Festes de la Mercè de la capital comtal. La nostra colla va oferir una mostra de la sardana esportiva tot ballant una sardana de lluïment i una de punts lliures.
Per finalitzar l’acte es va convidar als espectadors a ballar de germanor la darrera sardana, tothom podia entrar a la rotllana.


Felicitem a l’Ajuntament de Barcelona i en especial a l’Institut de Cultura per aquesta iniciativa cultural i agraïm la confiança dipositada.

També us comentem que el diari “El Periódico de Catalunya” va publicar l’endemà de la mà del seu periodista Miqui Otero un reportatge titulat “Sardana i cops de peus voladors”.
El text és aquest:

Algú que ha viscut la relació més íntima amb la més bella de totes les danses que es fan i desfan en una abraçada etílica amb el monument La Sardana de la carretera de Montjuïc en un comiat de solter no és fàcil que es desperti en la segona jornada de la Mercè a cop de flabiol.

Aquest dissabte els turistes ressacosos de Ciutat Vella han assaborit el dolç matí del so de mil gralles, i als jardins que condueixen al pa­lauet Albéniz la pluja ha aixecat una olor de pinassa humida que es confon amb la brisa endolcida de les creps dels ‘food trucks’.

Per al profà, la sardana són aquells cercles de sèniors fent saltets a la plaça de la Catedral, amb les seves bosses (una sàvia decisió en una zona no sanejada de carteristes) al centre. «És que la sardana és molt avorrida», comenta el veterà Enric Capdevila a la zona on els adolescents de la seva colla, la Xàldiga, es canvien. «Bé, només si no la coneixes», afegeix.

CARÀCTER CATALÀ

Montse Colomé, encarregada de les danses en aquests jardins de Mont­juïc, explica que aquesta forma de ballar de puntetes té a veure amb el caràcter català, però una noia trepitja ara aquest vestidor improvisat amb les seves botes Dr. Martens granats, amb Medea, d’Eurípides, sota el braç. «Són molt joves. Només s’ha d’intentar que no surtin gaire la nit abans. En les festes majors la colla local sempre surt en desavantatge», diu l’Enric. «Gairebé no he dormit», explica Pau Fernández, el coreògraf, que tot i la nit que ha passat als concerts del Fòrum es veu fresc.

Un canvia la seva visió de la sardana quan intueix una rivalitat entre les colles que podria inspirar una pel·lícula com les de les cheerleaders als EUA. El títol el dóna, sense saber-ho, l’Enric: «Quan balles sardanes, no coneixes a ningú». Sobretot en la categoria en què destaca la colla Xàldiga: la sardana de punts lliures. Reglada des de fa pocs anys, és com la versió shaolin de la sardana, aquells monjos xinesos que connecten la calma zen amb les arts marcials: cames que es desconjunten, salts cangurescos, moviments que semblen un encreuament entre passos de tango o de ballet i piruetes atlètiques de Simone Biles. La rauxa de punts lliure serveix per captar vocacions i desmarcar-se de la rigidesa assenyada. La Xàldiga fins i tot ha explorat l’anomenada sardana aèria: ballarins penjats de grues amb arnesos i cables d’acer. Gràcies a això, la sardana no té fronteres. O gairebé: «A Budapest van canviar el recorregut perquè la sardana envaïa l’espai aeri rus, quan passàvem per l’ambaixada».

Avui tot sembla descontrolat. El palauet Albéniz, residència de la ­reialesa espanyola des del 1929, obre les portes. Hi ha tanta cua que un grup d’animació actua a la portalada, custodiat per dos lleons amb pompons al cap: ballarins amb look de majordom de Netol i una dona del servei amb còfia cantant ‘Last dance’, de Donna Summer, mentre els visitants profanen el xalet borbònic. L’escena és un encreuament entre la presa del Ritz per part dels anarquistes el 1936 i ‘Sister act’.

Javier Pérez Andújar recull al seu llibre ‘Catalanes todos’ que Karel Capek va escriure en el seu ‘­Viaje a España’: «Però serà millor, catalans, que em toqueu una sardana». L’autor txec havia inventat el robot per a la literatura, així que devia apreciar els mesurats moviments d’aquesta dansa, però s’hauria quedat de llautó al veure els punts lliures.

Sona ‘La Font del Gat’ i aquest cronista, guanyat per a la causa, s’acosta a la rotllana amb pas decidit.

Si ho preferiu podeu llegir l’article al web del diari on hi veureu un vídeo de la sardana de punts lliures. Premeu aquí.

Festa catalana 17-09-2016

La Colla Xàldiga va participar al cicle “Festa catalana” a la Plaça Leonardo da Vinci al barri de Diagonal Mar de Barcelona organitzat per  l’ICUB (Institut de Cultura) de l’Ajuntament de Barcelona i Adifolk.
D’altra banda, aquesta exhibició estava englobada en les 44enes Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya 2016. A part de la nostra colla també ens van acompayar la Colla Bastoners de Gràcia i el grup Folk Dance Ensemble Karshiaka de Macedònia. Tot un plaer!